دستگاه تصفیه اسمز معکوس

دستگاه تصفیه اسمز معکوس

 

۱- دستگاه تصفیه اسمز معکوس چیست ؟

این دستگاه با روش اسمز معکوس حدود ۹۵ تا ۹۹ درصد از مواد شیمیایی و املاح موجود در آب را جدا می کند و به راحتی زیر سینک ظرفشویی و همراه با یک شیر آب شرب مجزا نصب می شود.

 ۲- فرق دستگاه تصفیه اسمز معکوس با فیلتر آب چیست؟

 فیلتر آب فقط ذرات بزرگ و مخلوط در آب مثل ذرات گل و لای و شن و ماسه و زنگ لوله ها را جدا می کند در حالی که اسمز معکوس توسط بکارگیری یک غشاء نیمه تراوا غیر از جدا کردن ذرات مخلوط در آب تمامی مواد شیمیایی و آلودگی های میکروبی،ویروسی و… محلول در آب را نیز از آن جدا می سازد.

دستگاه تصفیه اسمز معکوس

۳- ممبران چیست و چطور کار می کند؟

ممبران (membrane)از چندین لایه نازک یا ورقه های فیلم(thin film composite) که به هم فشرده شده و به طور مارپیچ دور یک لوله پلاستیکی پیچانده شده اند تشکیل شده است.

 مواد تشکیل دهنده ممبران از نوع مواد نیمه نفوذپذیر یا نیمه تراوا می باشند که مانع عبور آلودگی های شیمیایی و املاح نامطلوب و حتی ویروسها و باکتریها  می گردند بطوریکه ناخالصی ها از خروجی فاضلاب ممبران به بیرون هدایت می شوند و تنها آب از این غشاها عبور می نماید،غشای ممبران توانایی این را دارد که املاح نامناسب موجود در آب تا ابعاد ۰.۰۰۰۱ میکرون را حذف نماید بدین صورت آبی پاک به دست می آید.

دستگاه تصفیه اسمز معکوس

 ۴ – اسمز را توضیح دهید .

اگر یک پرده یا لایه نیمه تراوا را در بین دو مایع که از نظر نوع یکسانند ولی از لحاظ چگالی یا غلظت متفاوتند مثلا آب خالص و آب نمک قرار دهیم به طور طبیعی سیستم به طرف تعادل چگالی کل حرکت می کند پس آب خالص شروع به نفوذ از غشاء کرده تا چگالی آب نمک را پایین بیاورد به این عمل ، اسمز می گویند.

۵- اسمز معکوس چیست؟

در روش اسمز معکوس توسط فشاری که به مایع  پراملاح(غلیظ) وارد می کنیم جهت جریان طبیعی حالت اسمزی را برعکس می کنیم به این ترتیب که در نتیجه فشار پمپ بر مایع غلیظ ، املاح که اجازه عبور از لایه نیمه تراوا را ندارند پس آب خالص از غشاء عبور کرده و به طرف دیگر (رقیق تر)می رود و بدین صورت آب خالص بدست می آید.

۶- در سیستم اسمز معکوس دستگاههای تصفیه آب چه عملی انجام می شود؟

آب ورودی از لوله کشی در ابتدا وارد فیلتر مرحله اول می شود و با توجه به اینکه منافذ این فیلتر حدود ۵ میکرون است(در دستگاه های مختلف متفاوت است-به جدول مقایسه دستگاه ها رجوع شود) از عبور ناخالصی های درشت تر مانند گل و لای و شن و ماسه و زنگ لوله ها جلوگیری می کند. سپس آب وارد فیلتر مرحله دوم می شود و حدود ۹۸ درصد از مواد شیمیایی آلی و ترکیبات کلر از آب جدا شده و سپس آب وارد فیلتر مرحله سوم می شود که مانع عبور مقادیر بسیاری از مواد شیمیایی،رنگ،مواد سمی وترکیبات کلر محلول در آب می شود و سپس در مرحله چهارم آب وارد فیلتر ممبران (membrane) شده که حدود ۹۵ تا ۹۹ درصد آلودگی های محلول در آب که اندازه آن ها بسیار کوچک است ،مانند ویروسها ، میکروبها ، انگل ها و باکتری ها ،نمک و… را جدا کرده و از قسمت فاضلاب دستگاه به بیرون می فرستد و آب تصفیه شده وارد مخزن تحت فشار می شود، آب در این مخزن جهت مصرف ذخیره شود .

 هنگامی که شیر آب شرب نصب شده بر روی سینک ظرفشویی را جهت برداشت آب باز می کنیم مرحله پنجم فیلترینگ(فیلتر پست کربن یا کربن خطی) انجام می شود به این صورت که آب از مخزن تحت فشار خارج شده و از این فیلتر عبور می کند تا به شیر آب شرب برسد که طی این عمل، توسط کربن فعال موجود در فیلتر، طعم و بوی نامطبوع از آب گرفته می شود،در دستگاه های ۶ مرحله ای فیلتر دیگری نیز وجود دارد که این فیلتر می تواند فیلتر مینرال باشد یا در بعضی موارد فیلتر ORP  باشد. فیلتر مینرال مکمل مرحله چهارم است و با مواد معدنی موجود در فیلتر به بهبود طعم و مزه آب خروجی کمک می کند،فیلتر ORP وظیفه بالا بردن pH آب خروجی را بر عهده دارد،همانطور که میدانیم آب مناسب برای نوشیدن آبی است که pH آن بالاتر از ۷ و در حدود ۷.۵ باشد،فیلتر های ORP این عملیات را بر عهده می گیرند. در دستگاه های ۷ مرحله ای فیلتری به نام فیلتر ضدعفونی آب با اشعه فرابنفش (UV) نیز موجود می باشد.این فیلتر شامل یک محفظه استیل یا در مواردی پلاستیکی است که درون آن لامپ UV قرار دارد،با تابش اشعه UV به آب،ضدعفونی صد درصدی در آب حاصل می شود.این دستگاه ها در جاهایی بیشتر مورد مصرف دارند  که کلر زنی در آب صورت نگرفته و یا ریسک آلوده بودن آب بسیار بالا باشد.

اینجا را هم بخوانید   ازن ژنراتور

تصفیه آب

۷- سیستم اسمز معکوس از چه زمانی مورد استفاده قرار گرفت؟

هر چند که تصور می شود که سیستم اسمز معکوس در حدود ۱۰ سال است که مورد استفاده قرار گرفته است ولی در سال ۱۹۶۲ دولت آمریکا اولین سیستم تصفیه به روش اسمز معکوس را که قابلیت تولید حدود ۱۰۰۰ گالن آب تصفیه شده در روز (حدود ۳۰۰۰ لیتر در شبانه روز)را داشت تولید کرد . امروزه بیش از ۳۰۰۰ سیستم تصفیه آب بزرگ به روش اسمز معکوس وجود دارد که چندین میلیون گالن آب تصفیه شده جهت استفاده تولید می کنند.

۸ – آیا سیستم اسمز معکوس سدیم (عناصر نمکی) را هم از آب جدا می کند؟

بله . سیستم اسمز معکوس اساسا برای نیروی دریایی طراحی شده بود که آب دریا را شیرین کند.زیرا آب دریا سرشار از سدیم و ترکیبات آن است که نمک طعام نیز از آن دسته می باشد. برای کسانی که رژیم کم سدیم را می خواهند آب این دستگاه خیلی مناسب است اساسا به همین خاطر است که معمولا به این دستگاه ها تصفیه آب نیز گفته می شود.

۹- آیا سیستم اسمز معکوس باکتری ،ویروس و میکروب را هم از آب جدا می کند؟

بله . روزنه های غشاء ممبران بسیار کوچکتر از قطر باکتری و انگل و ویروس است و امکان عبور به آنها نمی دهد و آن ها را از فاضلاب دستگاه خارج می کند،البته بهتر است در مواردی که احتمال الودگی میکروبی،ویروسی یا باکتریایی آب بسیار بالاست جهت حصول اطمینان صد درصدی ، از سیستم ضدعفونی نیز بصورت مکمل با این دستگاه استفاده شود.

۱۰- طعم آب تصفیه شده توسط دستگاه تصفیه اسمز معکوس چگونه است؟

مزه آب تصفیه شده این سیستم با توجه به اینکه املاح نمکی زیادی را از آب حذف می کند در ابتدا که ذائقه خانواده عادت ندارد ممکن است در بعضی موارد تلخ به نظر برسد که این مورد پس از گذشت چند روز استفاده از آب تصفیه شده دیگر به نظر نمی آید البته در صورت تمایل می توان با تنظیمات دستگاه حتی این طعم اندک ابتدای نصب را نیز کاملا از بین برد.

۱۱- آیا ما به مواد معدنی که از آب جدا می شود نیاز نداریم؟

در اینجا بحث بر سر ضرر و فایده است،بیشتر مواد معدنی مورد نیاز ما از طریق غذا و سبزیجات جذب بدن می شود و مقدار کمی از طریق آب جذب می شود  که میتوان با مواد جایگزینی،مواد معدنی مورد نیاز بدن را به راحتی تامین کرد ولی در صورتیکه مواد سمی وارد بدن ما شوند دیگر برای خروج آن ها از بدن هیچ جایگزینی وجود ندارد.

اینجا را هم بخوانید   تصفیه فاضلاب

۱۲ – دستگاه تصفیه آب در کجا نصب می شود؟

این دستگاه ها معمولا زیر سینک ظرفشویی نصب می شوند که خروجی آن به یک شیر آب شرب که روی سینک قرار می گیرد ، متصل می شود و امکان گرفتن انشعاب جهت اتصال آب به یخچال هایی که ورودی آب دارند (ساید بای ساید) نیز وجود دارد ولی انواع دیگری نیز مانند روی کابینتی،دیواری،کلمنی،کیسی و… نیز موجود می باشند.

۱۳ – آیا شیر خروجی مجزا برای این سیستم موجود می باشد؟

بله . یک شیر آب شرب زیبا و ظریف(بسته به مدل دستگاه) روی سینک ظرفشویی نصب می شود که به شیر آب شرب موسوم است،تمامی مصارف خانواده جهت نوشیدن و پخت و پز  از این پس از این شیر که حاوی آب تصفیه شده است بهتر است انجام گیرد.

دستگاه تصفیه اسمز معکوس

۱۴ – چه عواملی در کیفیت آب خروجی موثر است؟

چهار عامل اصلی در کیفیت و میزان تولید آب تصفیه شده تاثیر می گذارد :

۱-  فشار: هر قدر فشار آب بیشتر باشد (که پمپ دستگاه آن را تامین می کند) کیفیت و مقدار آب تولیدی نیز بهتر و بیشتر می‌شود.  فشار ۶۰ P.S.I ایده‌آل است.

۲- درجه ‌حرارت: ۲۴ درجه سانتی‌گراد حرارت ایده‌آل برای دستگاه RO می‌باشد. اگر درجه حرارت به ۴ درجه برسد تولید RO به نصف خواهد رسید. حداکثر درجه حرارت کاری دستگاه ها  ۲۹ درجه سانتی‌گراد می‌باشد پس بهتر است در محلی قرار گیرند که دمای نرمال برای دستگاه مهیا باشد.

۳-  کل جامدات محلول در آب (T.D.S):

هرقدر میزان جامدات محلول در آب افزایش یابد مقدار آب تولید شده توسط دستگاه کاهش می‌یابد T.D.S بالا می‌تواند توسط فشار مضاعف جبران شود.

۱۵- دستگاه تصفیه اسمز معکوس چه مقدار آب تصفیه شده تولید می کنند؟

دستگاه های تصفیه آب خانگی بسته به فیلترهایشان می توانند از ۵۰ گالن(تقریبا ۱۵۰ لیتر) تا ۱۰۰ گالن (تقریبا ۳۰۰ لیتر) در شبانه روز آب تولید نمایند،ظرفیت های بالاتر از این مقدار از ۳۰۰ تا ۶۰۰ گالن در شبانه روز در ردیف دستگاه های نیمه صنعتی یا اداری قرار می گیرند و از ۸۰۰ گالن به بالا در ردیف دستگاه های صنعتی خواهند بود که بصورت پکیج های آماده بوده یا بسته به سفارش بصورت اختصاصی ساخته می شوند.

۱۶- آیا این دستگاه ها ضمانت هم دارند؟

دستگاه های تصفیه آب در صورتیکه توسط شرکت های معتبر تولید شده باشند معمولا حداقل یکسال دارای گارانتی هستند که در صورت آبدهی و خرابی، قطعات آن (غیر از فیلترها که مصرفی هستند)به طور رایگان تعویض و یا سرویس می شوند.

۱۷ – چه برنامه نگهداری باید برای این سیستم در نظر گرفت؟

در صورتیکه فیلترهای دستگاه تصفیه آب در موعد های تعیین شده ،تعویض گردند،این سیستم ها نیاز به نگهداری خاصی ندارند،که تعویض فیلتر ها می تواند توسط خود شخص و یا درصورت درخواست توسط کارشناسان تصفیه آب انجام شود.

۱۸ – چه موقع ممبران دستگاه تصفیه آب باید تعویض شود؟

زمانی که مقدار آبدهی دستگاه به طور قابل ملاحظه کاهش یابد یا طعم آب نیز بطور محسوس تغییر کند و به حالت اولیه در آید باید فیلتر ممبران تعویض شود. البته با تست TDS نیز می توان به سلامت یا عدم سلامت ممبران پی برد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *