نیترات در آب آشامیدنی و روش های حذف آن
نیترات اغلب در آبهای آشامیدنی وجود داشته و دلیل آن فعالیت های بشری مانند استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی مانند نیترات پتاسیم و نیترات آمونیوم ، کامل نبودن سیستم سپتیک و دفع نامناسب زباله های صنعتی ، انسانی و حیوانی است. این موارد منبع اصلی تولید نیتروژن بوده که در خاک به نیترات تبدیل میشوند و از آنجا که نیترات در آب به صورت محلول است از طریق باران وارد آب های زیر زمینی و در نهایت آبهای آشامیدنی میشود.
عوارض ناشی از نیترات بر روی بدن انسان
نیترات موجود در آب تبخیر نشده و به صورت پایدار در آب باقی میماند. نیترات به طور معمول برای سلامتی خطرناک نبوده اما مصرف مداوم و بیش از اندازه آن میتواند اثرات زیادی بر سلامتی انسان به خصوص نوزادان داشته باشد. نیترات با هموگلوبین خون ترکیب شده و سبب اختلال در حمل اکسیژن توسط آن شده و توسط دستگاه گوارش به NO2 تبدیل میشود و نوزاد از کمبود اکسیژن رنج برده و سبب نارسایی در نوزادان میشود.سایر عوارض استفاده از نیترات در مدت زمان طولانی شامل کاهش اسیدیته معده ، کمبود آنزیم ، کاهش هموگلوبین های طبیعی خون ، افسردگی ، تاثیر بر سیستم عصبی و زمانیکه غلظت آن بالای ۷۰% باشد سبب مرگ خواهد شد.
میزان مجاز نیترات در آب آشامیدنی
به گفته سازمان بهداشت جهانی اکثر افراد بالغ روزانه بین ۲۰ تا ۷۰ میلی گرم نیترات را به همراه مواد غذایی مثل کاهو ، کرفس ، اسفناج و …. مصرف میکنند. این نشان میدهد که علاوه بر آب آشامیدنی مواد غذایی نیز حاوی نیترات میباشد.آنالیز آب در ایالات متحده و کانادا نشان داده است که مقدار نیترات در این آبها ۱۰ میلی گرم در لیتر است. اما طبق بهداشت جهانی (WHO) مقدار استاندارد نیترات در آبهای آشامیدنی حداکثر باید ppm50 باشد.
نیترات در آب آشامیدنی و روش های حذف آن
:: از آنجا که یون نیترات بسیار پایدار است حذف آن به صورت روش های تصفیه ای معمولی مانند انعقاد ، جذب و …. انجام نمیشود. فرآیندهای تخصصی مانند استفاده از کاتالیزور در دما و فشار بالا و نیز استفاده از مواد شیمیایی جهت تصفیه آب آشامیدنی ممکن است استفاده شود. سایر روش ها برای حذف نیترات از آب شامل موارد زیر است :
- روش تبادل یونی با استفاده از رزینهای قوی
- حذف بیولوژیکی نیترات با استفاده از متانول یا اتانول.
- اسمز معکوس.
- الکترودیالیز و یا الکترودیالیز معکوس.
تبادل یون
رزینهای آنیونی قوی سبب تغییر آرایش آب و نمک زدایی و همچنین حذف نیترات از آب میشوند. سولفات نیز به طور انتخابی جهت حذف نیترات میتواند مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از سولفات سبب تغییر در PH شده و از طرفی از نمک طعام نیز جهت احیاء رزین های تبادل یون استفاده میشود.
نکته : از فرآیند تبادل یون برای حذف نیترات از آبهای زیر زمینی استفاده میشود و در آبهای سطحی که در آنها مواد آلی و مواد معلق وجود دارند ، نیترات ها با رزین های تبادل یونی از بین نمی-روند.مزایای روش تبادل یون
این روش دارای مزایای زیر است :
- عملیات ساده .
- این فرآیند مستقل از دما میباشد.
- در برابر تغییر غلظت نیترات کاملا منفعل است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.