چربیگیر پلیاتیلن
از چربیگیر پلیاتیلن در مجتمعهای مسکونی و اداری، رستورانها، آشپزخانهها، کارواشها، هتلها و مراکز اقامتی و صنایع شستشوی فلزات استفاده میشود. چربیگیرها به دو صورت بتنی و پلی اتیلنی ساخته و عرضه میشود. یکی از آلایندههای موجود در انواع فاضلاب چربیها و روغنها هستند. در بعضی از موارد مقدار چربی و روغن موجود در فاضلاب به حدی بالا است که استقرار یک سیستم حذف روغن وچربی ضرورت پیدا میکند. معمولاً فاضلابهای نظیر فاضلابهای تولیدی آشپزخانهها، رستورانها، کارواش، قالیشویی و واحد پیکینگ درصنایع فولاد دارای چنین وضعیتی هستند. به سبب کارایی و هزینه کم روش شناورسازی ثقلی، امروزه در اغلب موارد از این روش برای حذف چربی و روغنها از فاضلاب استفاده میشود.
چربیگیر یکی از سیستم های تصفیه فاضلاب است که از آن به منظور انجام عملیات پیش تصفیه جهت حذف روغن و چربی استفاده میشود. در چربیگیر فرایندهای شناورسازی و تهنشینی اصلیترین مکانیزمهای حذف روغن و چربی و همچنین ذرات معلق میباشد.
این روش نوعی روش فیزیکی تصفیه فاضلاب است که طی آن نیاز به هیچگونه تجهیزات الکترومکانیکالی وجود ندارد. وزن مخصوص روغن و چربیها کمتر از فاضلاب و در حدود ۹/۰ گرم بر سانتیمتر مکعب است. به همین علت این ذرات تمایل به شناوری بر روی سطح فاضلاب را دارند. به منظور انجام این فرایند تنها لازم است که یک محیط آرام و بدون اغتشاش برای فاضلاب فراهم گردد. بنابراین چربیگیرها با توجه به همین اصل ساده و در عین حال کلیدی طراحی و ساخته میشوند.
در شکل زیر بخشهای مختلف یک چربگیر نشان داده شده است.
مکانیزم عملکرد چربیگیر پلیاتیلن
فاضلاب ورودی به چربیگیرها علاوه بر روغن و چربی به طور معمول حاوی مقادیر بسیار زیادی از مواد معلق و ذرات قابل تهنشینی است. به همین علت در بخش اول چربیگیر با فراهم کردن یک محیط آرام و بدون اغتشاش شرایط لازم برای تهنشینی ذرات معلق و جدا شدن آنها از فاضلاب ایجاد میشود. علاوه بر این ذرات روغن و چربی به سبب وزن مخصوص کمتر نسبت به فاضلاب به سمت بالا حرکت کرده و بر روی سطح شناور میشوند.
در نتیجه در بخش اول چربیگیر مواد معلق، پساب و روغن و چربیها در سه منطقه جدا از هم قرار میگیرند. سپس به کمک یک لوله ارتباطی پساب از قسمتی که فاقد چربی و ذرات معلق است به بخش دوم چربیگیر منتقل میشود. در این بخش و بخش سوم چربیگیر همان فرایندهای بخش اول برای ذرات با قطر کوچکتر اتفاق افتاده و راندمان تصفیه پس از عبور از هر بخش افزایش مییابد. در نهایت پساب عاری از ذرات معلق و چربی در روغن به کمک لوله خروجی از چربیگیر خارج میشود.
لجن انباشته شده در کف چربیگیر و همچنین چربیهای شناور شده بر روی سطح فاضلاب را باید بهصورت سالانه تخلیه نمود. تجمع مواد تهنشین شده در کف مخزن باعث ایجاد تودهای از لجن شده و میکروارگانیسمها و باکتریها در آن تکثیر یافته و رشد میکنند. واکنشهای بیولوژیکی که در جریان تکثیر و رشد آنها اتفاق میافتد باعث تجزیه مواد آلاینده شده فاضلاب تصفیه میگردد. همچنین انجام این واکنشها باعث تبدیل مقدار قابل توجهی از لجن به بیوگاز شده و در نتیجه حجم لجن کاهش مییابد. بیوگاز تولید شده که عمدتاً متان است از طریق لوله خروج بیوگاز خارج میشود.
مشخصات عمومی چربیگیر پلیاتیلن
جدول مشخصات عمومی چربیگیر پلیاتیلن
جنس | پلی اتیلن گرید ۱۰۰ (PE100) |
ظرفیت | ۳-۸۵ مترمکعب |
شکل مخزن | استوانه افقی یا عمودی |
اتصالات | ساده و فلنجی (طبق سفارش) |
استانداردها | تولید: ISIRI 9116-1 / طراحی استاتیکی: ATVA 127 / جوشکاری: DVS 2207, 2209 |
اجزا و متعلقات | دیوارجداکننده (بافل) میانی، دریچههای بازدید و تخلیه، لوله ورودی، لوله خروجی، لوله خروجی بیوگاز (ونت)، قلاب بارگیری و نصب، پایههای تعادلی، بافلهای لولهای ورودی و خروجی، بافلهای لولهای دیوارهای جداکننده میانی. |
موارد کاربرد چربیگیر
حذف روغن و چربی ها از فاضلاب جهت جلوگیری از گرفتگی لوله ها، منهول ها و دیواره چاه های جذبی
حذف مواد معلق و ذرات قابل ته نشینی از فاضلاب جهت جلوگیری از پر شدن سریع چاه جذبی و همچنین جلوگیری از انسداد و گرفتگی لوله ها و منهول های فاضلاب
پیش تصفیه انواع فاضلاب های بهداشتی و صنعتی و کاهش بار آلودگی فاضلاب
متعادل سازی کیفی و کمی فاضلاب درسیستم های تصفیه فاضلاب
استفاده به عنوان ایستگاه پمپاژ
ظرفیت چربیگیر
چربیگیرهای پلیاتیلنی را از ظرفیتهای ۳ تا ۸۵ متر مکعبی ساخته میشود. ظرفیت مورد نیاز چربیگیر بستگی مستقیمی به مقدار فاضلاب تولیدی دارد.
مزایای چربیگیر پلیاتیلن
به دلیل مزایا و قابلیتهای بسیار بالای پلیاتیلن امروزه از آن برای ساخت انواع چربیگیرها استفاده میشود.
مهمترین مزایای چربیگیرهای عبارتند از:
- امکان ذخیره لجن و چربی
- بازدهی بالا در حذف چربی و روغن
- سبکی وزن و سهولت در حمل و نصب
- سرعت بالا در ساخت، نصب و راهاندازی
- امکان حذف مواد معلق و ذرات قابل تهنشینی فاضلاب
- عدم نیاز به عملیات ساختمانی در محل برای ساخت چربیگیر
- مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی و شرایط محیطی نامناسب
- آببندی کامل و عدم انتشار هیچ گونه آلودگی به خارج از چربیگیر
- امکان جابهجایی چربیگیر حتی چند سال پس از نصب و راهاندازی اولیه
- جداره بسیار مقاوم در برابر فشارهای وارده از سوی خاک اطراف چربیگیر
- امکان دفن در زیرزمین با هدف انتقال ثقلی فاضلاب به چربیگیر و جلوگیری از اشغال فضاهای مفید
- سهولت بهرهبرداری و تخلیه چربی و لجن از چربیگیر به سبب دارا بودن دریچههای بازدید و تخلیه چربی و لجن