بایدها و نبایدهای دستگاه تصفیه آب خانگی
بایدها و نبایدهای دستگاه تصفیه آب خانگی RO
برای تهیهی آب سالم و استاندارد از دستگاه تصفیه آب خانگی به روش اسمز معکوس استفاده میشود که در اکثر خانهها وجود دارد. این دستگاهها به دلیل اندازه کوچک، با صرفهی اقتصادی مناسب و تولید آب با کیفیت گزینهی مناسبی برای خرید یک دستگاه تصفیه آب خانگی میباشند. عملکرد این دستگاه به گونهی عمل میکند که ابتدا آب ورودی که همان آب لوله کشی میباشد با اعمال فشار توسط پمپ از غشای نیمه تراوای ممبران عبور می کند و املاح و آلایندههای آب در پشت غشای نیمه تراوا باقی می ماند و آب تصفیه شده در طرف دیگر غشا در مخزن انباشته میشود تا در صورت نیاز با باز کردن شیر برداشت بتوان از آب تصفیه شده استفاده نمود. در این دستگاهها تعدادی فیلتر قرار دارند که در هماهنگی با فیلتر ممبران عمل میکنند و فعالیت هر کدام از این فیلترها در راستای بهبود عملکرد ممبران می باشد. آب بعد از ورود به دستگاه وارد اولین فیلتر یعنی فیلتر پروپیلن می شود سپس وارد مرحلهی دوم، فیلتر کربن شده و بعد فیلتر مرحلهی سوم کربن بلاک میباشد سپس آب از فیلتر ممبران RO عبور میکند و با گذشتن از فیلترهای پست کربن و لامپ UV به مخزن رسیده و در آنجا انباشته می شود.
در این مطلب به بایدها و نبایدهای دستگاه تصفیه آب خانگی می پردازیم
نکات ضروری در استفاده و نگهداری از دستگاه تصفیه آب خانگی RO
- نصب دستگاه در محل مناسب: دستگاه تصفیه آب خانگی در بسیاری از منازل در زیر سینک آشپزخانهها نصب میشود. فضای مناسب در زیر سینک، امکان نصب شیر برداشت بر روی سینک و دسترسی آسان به آب تصفیه از مواردی می باشد که دستگاه را در زیر سینک نصب می کنند.
- تعویض فیلترهای تصفیه آب در بازههای زمانی مشخص: مقدار مصرف آب و کیفیت آب خوراک ورودی ۲ عامل مهمی هستند که طول عمر مفید ممبرانها را تعیین میکنند. باید فیلترهای تصفیه در زمانهای مشخص تعویض شوند و عدم تعویض به موقع فیلترها کیفیت آب تصفیه شده را کاهش می دهد و فیلتر اصلی یعنی ممبران کارایی خوبی را نخواهد داشت و عمر مفید آن ها کاهش می یابد. به دنبال آن با مصرف آب بی کیفیت سلامتی انسان با خطر مواجه می شود. لذا تعویض فیلترها در زمانهای معین شده را به عنوان یک کار اساسی در استفاده و نگهداری از دستگاه تصفیه آب باید در نظر گرفت.
- روشن بودن دستگاه در زمان استفاده: اگر دستگاه تصفیه آب برای مدت زمان طولانی مثلا یک هفته استفاده نمیشود حتما دستگاه باید خاموش و آب ورودی و جریان برق قطع شود. در صورت استفاده مجدد از دستگاه ابتدا آب مخزن را به طور کامل تخلیه نموده و سپس دستگاه را روشن و راه اندازی نمود.
- فیلتر UV دستگاه تصفیه آب خانگی: از اشعهی UV برای ضدعفونی و گندزدایی آب استفاده میشود. اگر لامپ UV بسوزد باید آن را بلافاصله تعویض نمود. معمولا عمر مفید این لامپها یکسال می باشد ولی ممکن است عمر بیش از یکسال داشته باشند.
- بررسی آب داخل مخزن: آب داخل مخزن هر چند وقت یکبار باید بررسی شود. زیرا می توان از کار کردن دستگاه مطمئن شد. اگر آب داخل مخزن ذخیره نمی شود باید علت یابی و مشکل را برطرف نمود. در اینجا به چند مورد از دلایل ذخیره نشدن آب در منبع اشاره میشود.
- ممکن است به علت گرفتگی یا فولینگ ممبران باشد که در این صورت باید ممبران را با مواد شوینده ویژه شست و شو داد و یا اقدام به تعویض آن نمود.
- در هنگام نصب فیلترهای دستگاه نحوه صحیح قرار گرفتن آنها در محل نصب یعنی سمت بالا و پایین فیلتر به طور صحیح رعایت شود.
- فشار داخل مخزن با استفاده از فشار سنج یا گیج بررسی شود. فشار ایدهآل برای مخزن ذخیره ۸ Psi می باشد. اگر فشار مخزن بیشتر از این مقدار باشد، ظرفیت آن برای نگهداری آب تصفیه شده کاهش مییابد و اگر فشار کمتر از ۸ Psi باشد در این صورت فشار شیر برداشت کمتر شده و آب داخل مخزن تخلیه نمیشود. برای تنظیم فشار داخل مخزن از پمپ باد استفاده میشود تا به فشار مورد نظر۸ Psi برسد.
عیب یابی دستگاه تصفیهی آب خانگی اسمز معکوس:
برای اینکه دستگاه تصفیه آب خانگی عملکرد مناسبی داشته باشد و تامین آب تصفیه شده با حداکثر کیفیت انجام شود باید با نحوهی عملکرد و معایبی که در هنگام فعالیت دستگاه ممکن است ایجاد شوند کاملا آشنا بود. در این بخش تعدادی از مشکلات رایج که در اکثر دستگاه های تصفیه آب خانگی رخ می دهد بیان می شود تا با اطلاع از این موارد و راه حلهای رفع این مشکلات بتوان از دستگاه تصفیه آب حداکثر بازدهی را داشت.
- اگر دستگاه پس از نصب کار نکرد ابتدا آداپتور دستگاه چک شود و پس از آن اگر مشکل رفع نشد سیم پیچی داخل دستگاه باید بررسی شود که حتما باید به متخصص و تعمیر کار دستگاه اطلاع رسانی نمود.
- نشتی آب: نشتی آب از مشکلات رایج در دستگاههای تصفیه آب خانگی می باشد و علت اصلی آن اتصالات شلنگها دچار دررفتگی شدهاند و اتصال با قطعهی مورد نظر به درستی برقرار نیست. به همین علت نشتی آب رخ می دهد و باید اتصال شلنگها با قطعات بررسی و در صورت بروز مشکل آن را برطرف کرد.
- بوی نامطبوع و ناخوشایند آب تصفیه شده: کلر موجود در آب طعم و مزهی ناخوشایندی را ایجاد میکند. معمولا کلر را در تصفیه خانههای شهری برای از بین بردن میکروبها و عوامل بیماریزا به آب اضافه میکنند. دستگاه تصفیه آب خانگی با فیلترهای مرحلهی ۲ و ۳ بخش زیادی از کلر را حذف میکند ولی در مواردی آب با اینکه تصفیه شده است ولی طعم ناخوشایند کلر را دارد که به علت عملکرد نامناسب فیلترهای دستگاه تصفیه میباشد که قبلا بیان شده فیلترها پاکسازی شوند و در بازههای زمانی مشخص فیلترها تعویض شوند تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری نمود.
- وجود لرزش و صدای زیاد: معمولا پمپ دستگاه اصلیترین عامل در ایجاد لرزش و صدای زیاد میباشد. یکی از قطعات پمپ بلبرینگ آن میباشد که با جریان زیاد آب شروع به چرخش کرده و فشار مناسب ایجاد میشود. در طول مدتی که پمپها کار می کنند بلبرینگها به طور طبیعی و به آهستگی شروع به ایجاد صدا و لرزش میکنند. یکی دیگر از مواردی که باعث ایجاد لرزش و صدای زیاد میشود سست شدن شلنگها و اتصالات دیگر در جای خود میباشد. تمامی اتصالات، سیم های برقی، شلنگهای اتصال بین فیلترها و مخزن ذخیره توسط یک بست و کابل به طور محکم بسته شوند تا از ایجاد لرزش و صدا در دستگاه جلوگیری شود. برای رفع مشکل لرزش دستگاه حتما باید تعمیرکار دستگاه تصفیه آب آن را بررسی و رفع مشکل نماید.
- سریز شدن آب از مخزن ذخیره: هنگامی که مخزن از آب تصفیه شده پر باشد و دیگر گنجایشی برای ذخیرهی آب وجود ندارد ورودی شیر آب به سمت دستگاه تصفیه مسدود میشود. اگر این فرآیند با مشکل مواجه شود. همچنان ورود آب خام به دستگاه تصفیه ادامه می یابد و خروجی آب تصفیه به مخزن وارد و سرازیر می شود. باید حتما متخصص و تعمیر کار این مورد را عیب یابی و مشکل برطرف شود.
- داغ شدن بیش ار حد ترانس یا آداپتور دستگاه تصفیه: برای تأمین برق مورد نیاز پمپ و شروع به کار دستگاه تصفیه آب نیاز به یک ترانس یا آداپتور برق میباشد که جریان متناوب برق را به جریان مستقیم ۲۴ واتی تبدیل می کند. هر یک از قطعات برق دستگاه شامل پمپ، شیر برقی و سوئیچ های فشار بالا و فشار پایین برای فعالیت خود جریان برق معینی نیاز دارند. اگر به دلیل بروز اتصالی یا مشکلی در هر کدام از این قطعات مقدار جریان برق مصرفی بیش از حد تعیین شده باشد، باعث داغ شدن پمپ و ترانس برق میشود که بهتر است تعمیر کار آن را عیب یابی نموده و در صورت نیاز پمپ یا آداپتور برق تعویض شود.
مطلب پایانی: به طور کلی با رعایت چندین نکتهی ساده اما ضروری میتوان دستگاه تصفیه آب با عملکرد عالی داشت که آب تصفیه شده با کیفیت بالا تأمین شود.
- فیلترهای تصفیه در بازه زمانی مشخص معمولا هر شش ماه یکبار تعویض شوند.
- فیلتر ممبران RO بررسی و اگر لازم بود تعویض شود. (یکبار در سال)
- مخزن ذخیرهی آب پاکسازی و ضدعفونی شود.
- لوله و اتصالات پاکسازی و ضدعفونی شوند. (هر دو سال یکبار)
- پمپ دستگاه را هر چند وقت یکبار بررسی نموده و اگر مشکلی داشت بدون تعلل برطرف شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.