آلودگی دریا

آلودگی دریا

تعریف آلودگی دریا

آلودگی دریا عبارت است از ورود مستقیم یا غیرمستقیم هرگونه ماده یا انرژی به محیط زیست دریایی که منجر به ایجاد کاهش تولید است و همچنین کاهش رشد و نمو جانداران شده و اثرات سوء بر سلامت و بهداشت آبزیان و انسان داشته باشد .

تعریف آلاینده :

هر ماده یا انرژی ناشناس برای طبیعت که به مقدار بیش از اندازه ظرفیت طبیعی برای محیط باشد و به تبع آن توازن را در محیط برهم بزند را آلاینده گویند .

طبقه بندی آلاینده‌ها :

 

الف) بر اساس پایداری

۱- آلاینده‌های قابل تجزیه: عمدتاً آلاینده‌های آلی قابل تجزیه می‌باشند.
۲- آلاینده‌های قابل پخش: مانند آلودگیهای حرارتی.
۳- آلاینده‌های پایدار: مانند انواع فلزات سنگین ، PcBs و سموم ارگانو کلره.
۴- آلاینده‌های جامد: مانند انواع زباله‌های جامد مثل پلاستیک و مواد پلیمری.

ب) بر اساس منشاء

۱- آلاینده‌های با منشاء خشکی : مانند انواع فاضلاب‌های شهری، صنعتی و کشاورزی.
۲- آلاینده‌های با منشاء دریایی : مانند آلاینده‌های ناشی از تخلیه آب توازن کشتی‌ها، اکتشافات، استخراج و دیگر فعالیت‌های صنعتی در دریا.
۳- آلاینده‌های با منشاء اتمسفری : مانند ذرات معلق با منشاء طبیعی و مصنوعی.

ج) بر اساس ماهیت

۱- آلاینده‌های بیولوژیکی : مانند آلودگی‌های باکتریایی ، قارچی ، ویروسی و حتی گونه‌های مهاجم.
۲- آلاینده‌های شیمیایی : شامل آلاینده‌های آلی ، معدنی و رادیواکتیو.
۳- آلاینده‌های فیزیکی : مانند آلودگی‌های حرارتی ، صوتی و کدورت.

چه عواملی باعث آلودگی دریا می‌شوند ؟

در گذشته چنین تصور می‌شد که دریاها آنقدر وسیع هستند که انسان نمی‌تواند به آن‌ها آسیب برساند . اما امروزه دریاها به محل دفن ضایعات و زباله‌های ناشی از فعالیت‌های انسانی مبدل شده است . دو مشکل آلودگی دریا و صید بی‌رویه ماهی‌ها حیات دریاها را به خطر انداخته است؛ به عنوان مثال، ۴۵%  آلودگی دریا در شمال (انگلستان ) ناشی از موادی است که رود راین در مسیر خود از کشورهای اروپایی جمع‌آوری می‌کند و به دریا می‌ریزد . امروزه فعالیت مربوط به استخراج نفت از کف دریاها نیز آلودگی آن‌ها را تشدید کرده است .

راه حل‌های مقابله با آلودگی دریا

به طور کلی برای مقابله با آلودگی دریا و رودها سه راه حل وجود دارد:
۱- کاهش ورود مواد آلاینده به داخل آب
۲- انتقال منابع آلوده کننده به نقاط دورتر
۳- پاک‌سازی رودها از آلاینده‌ها

اهرم‌های پیشگیرانه جهت جلوگیری از آلودگی دریا

– کنوانسیون‌های بین المللی : مانند کنوانسیون لندن.
– کنوانسیون‌های منطقه‌ای : مانند کنوانسیون‌های کویت و تهران.
– قوانین و مقررات ملی : مانند انواع استانداردها و دستورالعمل‌ها.
– راهکارهای اجرایی : مانند استفاده از اهرم‌های سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان بنادر و دریانوردی و … برای پیشگیری و مقابله با آلودگی‌های دریایی.

علل آلودگی دریا:

انواع آلاینده‌های دریا عبارتند از:

الف) آلودگی نفت

ب) دفع زباله

ج) فاضلاب

د) آلودگی کشتی‌ها

الف) آلودگی نفت:

سالانه ۶۰ میلیون بشکه نفت وارد آب اقیانوس‌ها می‌شود اما در اخبار صحبتی از آن به میان آورده نمی‌شود. چرا که این نفت طی یک فرآیند طبیعی از لایه‌های سنگی نفت خیز به داخل آب اقیانوس‌ها تراوش می‌کند . اما نگرانی که وجود دارد این است که سالیانه ۳۷ میلیون بشکه نفت به داخل آب اقیانوس‌ها نشت می‌کند.

اینجا را هم بخوانید   گیج فشار سنج عقربه ای
۳۵۳ میلیون گالن: زهکشی

بیشتر مواد زائد نفتی شهری و صنعتی وارد آب اقیانوس‌ها شده و آن‌ها را آلوده می‌کنند. مثل مواد زائد حاصل از سوخت روغن موتور.

۱۳۷ میلیون گالن : حفاظت و نگهداری

سالانه بر اثر نظافت کف کشتی‌ها و دیگر اقداماتی نظیر این میلیون‌ها بشکه نفت وارد حوزه‌های آبی کشتی‌رانی می‌شود.

۹۲ میلیون گالن : گازهای آلاینده

آلودگی هوا ناشی از خودروها و فعالیت صنایع، سالانه صدها تن هیدروکربن وارد آب اقیانوس‌ها می‌کند. میزان آلایندگی خودروها بسیار بالاست. با حرکت اتومبیل مشاهده می‌کنید دود زیادی از عقب خودرو خارج می‌شود. باران این آلاینده‌ها را شسته و به شکل باران اسیدی درمی‌آورد که موجب آلودگی آب اقیانوس‌ها و مرگ ماهی‌ها و سایر موجودات دریایی می‌شود.

۳۷ میلیون گالن : نشت عظیم نفت

تنها ۵ درصد از آلودگی اقیانوس‌ها مربوط به تصادفات تانکرهای بزرگ هستند اما نشت ۳۷ میلیون بشکه می‌تواند تا مایل‌ها به حیات ساحلی و دریا لطمه وارد سازد.

۱۵ میلیون گالن : حفاری ساحلی

این حفاری می‌تواند منجر به آلودگی اقیانوس‌ها شود.

توسعه فعالیت‌های اکتشافی استخراج و بهره‌برداری از منابع نفتی در کشورهای نفت خیز از قبیل ایران ، سبب بروز مشکلات زیست محیطی متعددی برای این کشورها شده که یکی از مهم‌ترین آنها آلودگی آب‌های زیرزمینی و افزایش مقدار هیدروکربن‌ها در این آبها می‌باشد.

آلودگی آب‌های زیرزمینی به هیدروکربن‌های نفتی، پیامد حوادث نشت ترکیبات نفتی طی فرایند کشف و استخراج و انتقال و ذخیره سازی ترکببات نفتی بوده و تا به‌حال منجر به بروز مشکلات زیست محیطی جدی، بویژه آلودگی آبهای زیرزمینی شده است. جهت تصفیه آب‌ های زیر زمینی آلوده تا به‌حال روش‌های متنوعی از جمله پاک‌سازی بیولوژیک مورد استفاده قرار گرفته است. پاک‌سازی بیولوژیک فرایندی است که بوسیله میکروارگانیزم‌ها ، قارچ‌ها و گیاهان تجزیه کننده، تجزیه آلایندهای شیمیایی آلی  انجام می‌شود و باکتری‌ها موثرترین میکروارگانیزم‌ها در انجام فرایند مذکور می‌باشند. امروزه در سطح جهان استفاده از روش پاک‌سازی بیولوژیک برای پاک‌سازی هیدروکربن‌های نفتی در سایت‌های آلوده، یک روش شناخته شده و دوست‌دار محیط زیست و مقرون به صرفه می‌باشد.

شکل ۱: نشت ترکیبات نفتی در اثر حوادث

عمده‌ترین منابع آلودگی نفتی محیط زیست

عمده‌ترین منابعی که باعث وارد کردن آلودگی نفتی به محیط زیست می‌گردد شامل موارد زیر می‌باشند:

۱ – حمل و نقل دریایی مواد نفتی

۲ – ایستگاه‌های تولید و بهره‌برداری و بارگیری نفت

۳ – نشت از پالایشگاه‌های نفت، پتروشیمی‌ها

۴ – منابع طبیعی مثل نزولات جوی و نشت‌های طبیعی نفت

۵ – حوادث غیر مترقبه مانند حوادث جنگی

به منظور کاهش زائدات و پیشگیری از آلودگی، اقداماتی نظیر، کاهش حجم و سمیت و بازیافت این‌گونه مواد زائد را می‌توان انجام داد.  این ترکیبات با ورود به محیط زیست و منابع طبیعی، عواقب زیر را دربر دارند:

اینجا را هم بخوانید   تاثیر تغییرات آب و هوایی روی منابع آب

۱ – آلودگی آب‌های سطحی و زیرزمینی که از این طریق ممکن است سلامت انسان را بصورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیرقرار دهد.

۲- استفاده از مواد غذایی دریایی آلوده به ترکیبات نفتی ممکن است سلامتی انسان را تهدید نماید. زیرا برخی از مواد آلی دارای خاصیت تجمعی در بدن موجودات دریایی مخصوصاً ماهی‌ها هستند و از این طریق ممکن است وارد زنجیره غذایی انسان شوند.

۳ – در اثر تماس مستقیم انسان با مواد زائد نفتی ممکن است سلامتی انسان مورد تهدید قرار گیرد.

ب) دفع زباله:

 

دفع زباله درواقع دور ریز مواد سمی نظیر زباله‌های انسانی، فاضلاب‌ها و مواد پلاستیکی به داخل آب اقیانوس‌ها می‌باشد. بسیاری از زباله‌هایی که در اوایل دهه ۱۹۹۰ به آب اقیانوس‌ها ریخته شده‌اند هنوز وجود دارند. یک از دلایل عمده‌ای که باعث ایحاد این نوع آلودگی‌ها می‌گردد آن است که با بارش باران آب از کانال‌های فاضلابی شهر سرریز می‌کند؛ و آلاینده‌های موجود در فاضلاب‌ها وارد رودخانه‌ها و دریاها و به دنبال آن اقیانوس‌ها شوند؛ که این امر منجر به مرگ گیاهان و جانوران می‌شود( برای مثال حلقه‌های پلاستیکی که دور گردن جانوران را گرفته و باعث خفگی می‌شود).

آلودگی دریا

ج) فاضلاب:

 

فاضلاب ، آب باران زهکشی شده است که معمولا به آب رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و اقیانوس‌ها ختم می‌شود. برای کاهش آلودگی ناشی از این آب‌ها ضروری است اطمینان داشته باشیم آبی که به اقیانوس‌ها می‌ریزد فاقد مواد آلاینده است چرا که حتی اگر مقدار این مواد کم باشد باز هم به محیط لطمه خواهد زد. برای کاهش اثرات منفی این مواد بر روی سلامتی انسان‌ها می‌باید مقدار Waste Water را مد نظر داشته باشیم.

آلودگی ناشی از کشت و زرع: مواد شیمیایی که برای از بین بردن حشرات و جانوران موذی به کار می‌روند. کودهای شیمیایی و مواد شیمیایی یا طبیعی که برای رشد بهتر محصولات در کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرند از جمله دیگر آلاینده‌ها به شمار می‌روند.

با بارش باران مواد شیمیایی کودها و آفت‌کش‌ها شسته و در نهایت وارد آب اقیانوس‌ها می‌شوند.

یک راه برای کاهش آلودگی ناشی از کودها و حشره‌کش‌ها دانستن میزان مورد نیاز برای مصرف است.

آلاینده های دریا

د) آلودگی کشتی‌ها:

آلاینده‌های شیمیایی نظیر گازوئیل از طریق اگزوز موتور کشتی‌های در حال حرکت وارد آب اقیانوس‌ها می‌شود.

آلاینده‌های شیمیایی باعث آلودگی آب‌ اقیانوس‌ها و مرگ جانوران دریایی می‌شوند.

طراحی، ساخت، نصب و نگهداری دستگاه‌های آب شیرین کن در ظرفیت‌های مختلف برای نقاط مختلف کشور توسط کارشناسان شرکت رز آب صنعت انجام می‌پذیرد. کارشناسان این شرکت با توجه به نیاز مطرح شده توسط مشتری و ویژگی‌های آب خام بهترین راه حل با کمترین هزینه را به مصرف کنندگان محترم ارائه می‌نمایند.
جهت خرید و سفارش تصفیه آب به روش آب شیرین کن دریایی و تصفیه آب دریا از طریق اسمز معکوس با تلفن‌های زیر تماس حاصل نمایید.

۰۲۵۳۶۶۵۶۷۷۴ * ۰۹۱۲۲۵۳۳۶۶۷