چربی‌گیر فاضلاب

چربی‌گیر فاضلاب

مشخصات چربی‌گیر فاضلاب

چربی‌گیر فاضلاب وظیفه جداسازی روغن، چربی خروجی آشپزخانه و پسماند نفتی پالایشگاه‌ها که در فاضلاب  موجود است را به عهده دارد.

چربی‌گیر فاضلاب‌ با توجه به PH و موارد خاص هرکدام از این فاضلاب‌های مذکور و متغیر بودن آنها انتخاب می‌شود. در واقع برای تصفیه هر کدام از موارد ذکر شده به چربی‌گیر خاصی نیاز است. با توجه به این که مقادیر زیادی از این چربی‌های مطرح شده در  فاضلاب موجود است اداره کل محیط زیست تمامی صنایع را ملزم به حذف و جداسازی نموده است.

عمده‌ترین مشکل ایجاد شده توسط این نوع از فاضلاب این است که با چسبیدن روغن به میکروارگانیسم‌های فاضلاب از رسیدن اکسیژن به آنها جلوگیری و سبب کاهش عملکردعالی در خروجی فاضلاب می‌شود.

انواع چربی‌گیر

با توجه به موارد یاد شده انواع چربی‌ها به نوع خاصی از چربی‌گیر نیاز دارند.

  1. چربی‌گیر فلزی
  2. چربی‌گیر پلی‌اتیلن
  3. چربی‌گیر فایبرگلاس

مشکلات ناشی از عدم استفاده از چربی‌گیر فاضلاب

عدم حذف روغن و مواد چربی از فاضلاب و ورود آنها به درون شبکه فاضلاب شهری باعث بروز مشکلات عدیده‌ای می‌شود. ازجمله مشکلات قابل ذکر می‌توان به گرفتگی لوله‌های پلیکا یا چدنی انتقال فاضلاب اشاره نمود.

 ورود چربی به درون چاه‌های جذبی باعث انسداد وگرفتگی درزهای جذب آب می‌شود. در نتیجه از نفوذ آب به درون حفرها جلوگیری کرده و باعث پرشدن سریع‌تر چاه تخلیه می‌شود.

یکی دیگر از مزایای استفاده از چربی‌گیر فاضلاب می‌توان به جذب مواد جامد و زباله‌های فاضلاب اشاره کرد.

انواع چربی‌گیر فاضلاب

  1. چربی‌گیر API ( American petroleum Institute)
  2. چربی‌گیر CIP ( Corrugated Plate Interceptor)
  3. چربی‌گیرDAF (Dissolved Air Flotation )

۱.چربی‌گیر API ( American petroleum Institute)

هرکدام از چربی‌گیرهای یاد شده دارای قابلیت ها و عملکردهای متفاوت هستند که در ادامه به بخشی از آنها اشاره خواهد شد.

چربی‌گیر با روش API ( American petroleum Institute ) عمده کاربرد این روش در  صنایعی است که خروجی فاضلاب آنها دارای مواد نفتی باشد و در تصفیه فاضلاب باید عمده‌ی چربی آنها حذف شوند.

عمده ترین ویژگی چربی‌گیر API ) American petroleum Institute)

  • نصب.نگهداری,راهبردی, آسان
  • مصرف بهینه وبه صرفه  انرژی
  • قابلیت طراحی اتوماتیک ودستی سیستم
  • اتوماتیک بودن اسکیمر جمع آوری روغن و کف
  • توانایی حذف ذرات انواع روغن تاقطر ۱۰۰ میکرون

۲.چربی‌گیر ( Corrugated Plate Interceptor CIP )

این نوع چربی‌گیر توانای حذف انواع مواد چرب و روغنی را از آب و فاضلاب‌های تولید شده در انواع صنایع را دارا می‌باشد. خروجی این نوع چربی‌گیر کاملاً استاندارد است.

عمده ترین ویژگی چربی‌گیر   CIP) Corrugated Plate Interceptor)

  • نصب و نگهداری راهبردی آسان
  • مصرف بهینه و به صرفه  انرژی
  • قابلیت طراحی اتوماتیک و دستی سیستم
  • کارایی بالاترحذف روغن در مقاسیه با روش API
  • اتوماتیک بودن اسکیمر جمع‌آوری روغن و کف
  • خالی کردن راحت در موادگرفته شده از فاضلاب
  • جمع‌آوری آسان روغن از سطح آب
  • توانایی حذف ذرات انواع روغن تاقطر۱۰۰ میکرون

۳.چربی‌گیر ( DAF Dissolved Air Flotation )

از عمده ترین کاربرد این نوع سیستم چربی‌گیر می‌توان به استفاده در انواع صنایع با کارایی بالا اشاره کرد. این سیستم با استفاده از هوای فشرده وتزریق آن به فاضلاب توانایی شناور کردن مواد از قبیل روغن، گریس و چربی را به سطح چربی‌گیر وجمع‌آوری آنها را از سطح به وسیله پارو یا همان اسکیمر انجام می‌دهد. جمع‌آوری دستی و اتوماتیک از قابلیت‌های قابل ذکر این سیستم است.

عمده ترین کاربرد سیستم چربی‌گیر فاضلاب از نوع API, CAP, DAF درصنایع نفت و پتروشیمی، صنایع غذایی ولبنی،  صنعت فولاد و کارواش می‌توان اشاره کرد.

نحوه عملکرد چربی‌گیر فایبرگلاس

چربی‌گیر فایبرگلاس توسط دیوارهایی مجزا از هم جدا می‌شوند .

در ابتدا و پس از ورود فاضلاب به درون چربی‌گیرفایبرگلاس وارد یک سبد آشغال‌گیری می‌شود. سبد آشغال‌گیر مواد جامد را که به همراه فاضلاب وارد می‌شود را جدا می‌کند. پس از آن فاضلاب وارد مخزن ابتدایی می‌شود. نصب یک ( packing  ) مدیای ثابت باعث گرفته شدن تلاطم آب و تعقیر جهت حرکت آب از افقی به عمودی می‌شود. با نصب این پک میتوان دمای فاضلاب را هم پایین‌تر آورد. این عمل کمک فراوانی به شناور کردن  چربی می‌کند. این عمل راندمان حذف روغن و چربی را به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهد و باعث افزایش کارکرد چربی‌گیر می‌شود. پس از این مرحله روغن و چربی به سطح آب می‌آیند. آب فاقدچربی از قسمت زیرین صفحه جداکننده وارد بخش بعدی می‌شود که از سطح بالایی چربی‌گیرفایبرگلاس عبور می‌کند.