هدایت سنج ECمتر 32

هدایت سنج/کنداکتیویمتر / EC متر

هدایت سنج ها جهت آنالیز آب خالص، آزمایشات محیطی جهت تعیین سلامت حوضچه­‌ها و سایر بسترهای آب به کار می­‌روند.

EC متردستگاهی است که برای اندازه‌گیری هدایت الکتریکی مایعات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این دستگاه بیش از همه در کشاورزی هایدروپونیک کاربرد دارد و ممکن است در هر آزمایشگاه دیگری هم یافت شود.
EC  چیست (هدایت الکتریکی در آب) ؟

هدایت الکتریکی ( EC ) آب توانایی هدایت یک جریان الکتریکی است .

نمک­‌ها و دیگر مواد شیمیایی که در آب حل می­‌شوند می­‌توانند به یون­‌های باردار منفی و مثبت تجزیه شوند.

این یون­‌های آزاد در آب الکتریسیته را هدایت می­‌کنند؛ بنابراین رسانا بودن الکتریکی آب بستگی به غلظت یون‌ها دارد.

EC آب شاخصی برای خالص بودن آب است. هرچه آب خالص­تر باشد میزان رسانایی آن کمتر است . در دنیای واقعی، آب مقطر تقریبا یک عایق است ولی آب نمک یک هادی رسانایی بسیار موثر است .

هدایت سنج یک وسیله­‌ی اندازه­‌گیری هدایت الکتریکی است که هدایت الکتریکی در یک محلول را اندازه‌گیری می­‌کند.

استفاده از  EC متر در سیستم­‌های آب شیرین ، پرورش ماهی ، رشد و نمو گیاهان hydroponics در آب­‌های مغذی برای بررسی میزان مواد مغذی ، نمک­ ها و ناخالصی­‌ها در آب ، متداول است .

هدایت سنج 2

برای کاربردهای مختلف انواع مختلفی از این دستگاه وجود دارد EC متر قلمی، EC متر پرتابل و EC متر رومیزی هرکدام مزایایی برای کاربر ایجاد می­‌کنند و طبیعتاً محدودیت­‌هایی هم دارند. انواع قلمی و پرتابل طوری طراحی شده­‌اند که برای استفاده در محیط خارج از آزمایشگاه مناسب باشند.  نوع رومیزی قابل حمل به خارج از آزمایشگاه نیست، معمولا با برق شهری کار می­‌کند و علاوه بر هدایت الکتریکی قابلیت اندازه‌­گیری میزان شوری (TDS)،  مقاومت الکتریکی، PH ، دما و NaCl موجود را دارد. کالیبراسون اتوماتیک، کالیبراسیون چند نقطه­‌ای و قابلیت ذخیره اطلاعات امکانات دیگری است که امروزه بیشتر تولیدکنندگان روی دستگاه­‌ها قرار می­‌دهند.

اصول کار EC متر

EC مترهای متداول آزمایشگاهی از روش یک پتانسیل سنج به همراه ۴ الکترود استفاده می­‌کنند. اغلب اوقات الکترودها استوانه­‌ای هستند و به صورت متحدالمرکز منظم شده‌­اند . این الکترودها معمولاً از فلز پلاتین ساخته شده­‌اند. جریانی به جفت خارجی الکترود­ها وارد می­‌شود. پتانسیل بین جفت داخلی اندازه­‌گیری می­‌شود . هدایت الکتریکی را می­‌توان با استفاده از فاصله­‌ی بین الکترودها و منطقه­‌ی سطحی آن­ها با استفاده از قانون اهم در EC متر اندازه­‌گیری کرد ولی به طور کلی، برای دقت بیشتر، از یک روش کالیبراسیون با استفاده از الکترولیت‌­های دارای ضریب هدایت شناخته شده استفاده می­‌شود .

سنسور­های تعیین ضریب هدایت صنعتی در EC متر اغلب اوقات از یک روش القایی استفاده می­‌کنند که این مزیت را دارد که مایع بخش­‌های الکتریکی سنسور را مرطوب نمی­‌کند. در این جا ، کویل­‌های جفت شده به صورت القایی استفاده می­‌شوند. یکی سیم پیچ ( کویل ) هادی رسانایی است که میدان مغناطیسی ایجاد می­‌کند و ولتاژ مشخصی به آن وارد می­‌شود . دیگری یک کویل ثانویه از یک مبدل ( ترنسفورمر ) را شکل می­‌دهد. مایع عبوری از میان یک کانال در سنسور در سیم پیچ دوم مبدل یک پیچ خوردگی شکل می­‌دهد . جریان القا شده خروجی سنسور است .

ضریب هدایت یک محلول بسیار وابسته به دما است، در نتیجه مهم است که یا از ابزار عایق دمایی استفاده شود یا ابزار را در دمایی مشابه با محلول اندازه­‌گیری کالیبره کنیم . برخلاف فلزات ، ضریب هدایت الکترولیت­‌های متداول در EC متر  معمولاً با افزایش دما ، افزایش می­‌یابد .

رابطه  EC با TDS

در آب تقریباً خالص رابطه بین هدایت الکتریکی و غلطت کل املاح به صورت زیر است:

EC=2TDS

وقتی غلظت ناخالصی­‌ها در آب زیاد شود، یون­‌ها بر روی حرکت یکدیگر اثر منفی گذاشته و دیگر هدایت الکتریکی محلول با غلظت یون­‌ها رابطه خطی نخواهد داشت.در واقع رابطه بین TDS و EC برای هر نمونه آب فرق دارد و بستگی به غلظت و نوع ناخالصی­‌های موجود در آب دارد. برای بسیاری از آب­‌های شهری و طبیعی فرمول زیر برقرار می­‌باشد.

EC (μmho/cm)= (mg/l)TDS

کاربرد اندازه کنداکتیوی متر یا هدایت سنج

هدایت سنج‌ها جهت آنالیز آب خالص، آزمایشات محیطی جهت تعیین سلامت حوضچه­‌ها و سایر بسترهای آب به کار می­‌روند. همچنین تعدادی از مراحل تولید مانند ترکیب کردن یا شستشو PCD به رسانایی محلول حساس هستند و اندازه‌­گیری رسانایی امری الزامی است. هدایت سنج‌ها در تصفیه آب، آکواریوم، نوشیدنی­‌ها، مکان­‌های تخم‌گذاری ماهی­‌ها، تهیه غذا، عکاسی، آزمایشگاه، صنعت کاغذسازی، صنعت آب‌کاری و کنترل کیفیت کاربرد دارند.

نکات مهم در انتخاب یک کنداکتیوی متر یا هدایت سنج

  • بازه اندازه‌گیری
  • دقت اندازه‌گیری
  • دارا بودن سنسور دمایی ، ATC (جبران ساز دمایی اتوماتیک)
  • دارابودن استاندارد IP67، ضد آب
  • قابلیت کالیبره کردن اتوماتیک
  • قابلیت سنجش PH ‌تا ۱۴ با قابلیت اندازه گیری اکسیژن تا ۲۰ ppm
  • قابلیت سنجش PH, EC, TDS, MV