انواع و اولویت بندی منابع آب
انواع و اولویت بندی منابع آب خام به سه دسته کلی تقسیم میشود که شامل موارد زیر است:
منابع اتمسفری Atmospheric Water Resources
منابع سطحی Surface Water Resources
منابع زیر زمینی Ground Water Resources
هر دستگاه تأمین آب شرب برای اجتماعات مختلف معمولاً سه هدف اصلی را مد نظر دارد که شامل موارد زیر است:
- تأمین آب گوارا و سالم برای مصرف کنندگان (کیفیت مطلوب)،
- فراهم نمودن آب با کمیت مناسب و به مقدار کافی
- تأمین آب با سهولت دسترسی به آب.
بر اساس اهداف فوق باید ضمن فراهم نمودن آب کافی و سالم و در دسترس، نسبت به انطباق ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیولوژیکی با استانداردهای ملی از طریق انتخاب صحیح منابع آب و تصفیه مناسب آن اقدام گردد.
به طور کلی، کیفیت آب خام باید در حد استاندارد آب متناسب با نوع مصرف باشد. عواملی همچون کمیت، کیفیت، قابلیت اعتماد، سالم بودن منبع، حقوق آبی و اثرات زیست محیطی همراه با هزینههای سرمایهگذاری و بهرهبرداری طرح در تصمیمگیری دخیل هستند.
اولویتهای تصفیه آب
دستگاههای تأمین آب منابعی را ترجیح میدهند که کمترین نیاز به تصفیه را داشته و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشند. بر همین اساس منبعی که آب آن به طریق ثقلی قابل انتقال باشد و نیاز به هیچگونه تصفیهای نداشته باشد در اولویت اول قرار دارد. غالباً با انجام فرآیند ضدعفونی (کلرزنی) دارای کیفیت مطلوب برای شرب میشوند. آب برخی از چشمهها و قناتها در این گروه قرار دارند.
منبع آبی که برای رسیدن به مصرفکننده نیاز به پمپاژ دارد و به هیچگونه تصفیهای به جز کلرزنی نیاز ندارد در اولویت دوم قرار دارد. آب برخی از چاهها در این گروه قرار میگیرند.
اولویت سوم منبع آبی است که به طریقۀ ثقلی قابل انتقال به اجتماع باشد. این گروه نیاز به تصفیه ساده دارد. روشهایی مانند ته نشینی ساده، صافسازی، و کلرزنی.
منبع آبی که نیازمند پمپاژ و تصفیه ساده باشد در اولویت چهارم قرار دارد.
منبع آبی که به طور ثقلی قابل انتقال و به تصفیه پیشرفته نیاز دارد در اولویت پنجم قرار دارد.
در نهایت منبع آبی که علاوه بر پمپاژ، نیازمند تصفیه پیشرفته و واحدهای متعدد باشد در اولویت ششم قرار دارد.
منابع اتمسفری Atmospheric water resources
یکی از اساسیترین و در دسترسترین روشهای ذخیرهی آب اتمسفری، استفاده از میکروشبکهها است. این میکروشبکهها، آبهایی را که در مجموعهای از مخازن تخلیه شدهاند جمعآوری میکنند. این آب شیرین میتواند ذخیره شود و یا جهت تأمین آب مورد نیاز خانهها و مزارع به مصرف برسد.
منابع آبهای سطحی
آبهای سطحی شامل آب باران ، پساب ، رودخانه دائمی و مانند آنها است. آبهای سطحی (رودخانهها، دریاها، اقیانوسها) دارای ویژگیهای خاصی هستند.
خصوصیات آبهای زیرزمینی
الف) زلال نیستند.
ب) PH آن حدود ۸-۷ است.
ج) مواد آلی موجود در آن در نقاط مختلف متفاوت است و ممکن نفت، روغن و فلزات سنگین باشد.
د) معمولا آلوده به میکروارگانیزمهاست.
ه) مقدار آمونیاک، فنل و نیترات آن ممکن است زیاد باشد.
ح)حاوی شویندهها ،مواد آلی و فلزات سنگین هستند.
آب خالص در طبیعت به دلیل ویژگی حلالیت بالای آن، وجود ندارد و دارای ناخالصیهای گوناگون است.
فعالیت انسانها میتواند منجر به افزایش میزان ترکیبات موجود در آب سطحی شوند.
منابع آبهای زیرزمینی
آبهای زیرزمینی به آبهایی گفته میشود که در لایههای آبدار و اشباع زیر زمین تجمع پیدا کرده است. آبهای زیرزمینی در همیشه یکی از مهمترین منابع آبی و منابع اصلی تأمین آب برای مصارف شهری و صنایع و مصارف کشاورزی میباشند. گرچه حدود %۷۰ سطح زمین از آب پوشیده شده است اما تنها درصد کمی از آبهای موجود برای تأمین آب اجتماعات قابل استفاده میباشند.
برای مشخص شدن اهمیت آبهای زیرزمینی کافی است تا کل منابع آب شیرین کره زمین که زندگی تمامی موجودات به آنها وابسته میباشد، مورد ارزیابی قرار گیرد. از مجموع کل منابع آب موجود در دنیا فقط %۳ آن آب شیرین است که %۷۵ این آب در یخچالهای طبیعی وجود دارد و برای استفاده در دسترس نیستند، بنابراین کل ذخیره آب شیرین قابل دسترس در دنیا حدود ۰/۵ درصد است. . آبهای زیرزمینی ۷/۹۸ درصد از کل آبهای شیرین قابل دسترس جهان را به خود اختصاص میدهند. این موضوع علاوه بر اینکه بر محدود بودن منابع آب قابل دسترس کرهی زمین تأکید دارد، اهمیت آبهای زیرزمینی را در تأمین آب شیرین مشخص میکند.
آب زیرزمینی، یک ذخیره مهم آب برای کاربردهای مختلف به شمار میرود.
متأسفانه برای دهه ها و شاید قرنها به دلیل دفع نامناسب زایدات جامد و مایع در محیط زیست بخشی از آبهای زیرزمینی آلوده شده اند. با توجه به اینکه منابع آب زیرزمینی در اعماق قرار گرفته اند، خطر آلودگی آبهای زیرزمینی نسبت به آبهای سطحی کمتر است.
در صورت آلودگی آبهای زیرزمینی تصفیه آنها پرهزینه خواهد بود.
خصوصیات آبهای زیرزمینی
الف) مواد معلق در آن کم است.
ب) ممکن است دارای ذرات شن سطحی باشند.
ج) معمولا” مواد آلی کمی دارد.
د) ممکن است حاوی آهن و منگنز محلول باشد که وقتی در معرض اتمسفر قرار گیرد در اثر اکسیداسیون توسط هوا، ذرات زرد یا قهوه ای در آن ظاهر شود.
ه) دی اکسید کربن ممکن است در آن زیاد باشد و PH آن معمولا در حدود ۷/۹-۶/۹ می باشد.
و) آب چاههای خیلی عمیق معمولا عاری از میکروبها و دیگر میکروارگانیزمها می باشد ولی آب چاه های کم عمق معمولا آلوده به میکروارگانیزم هاست.
ز) به خاطر انحلال جزئی مواد معدنی معمولا دارای املاح زیاد می باشند (حدود ppm ۵۰۰) که بیشترین جزء ان بی کربنات کلسیم است.
ح) معمولا دارای سختی موقت می یاشند.
ط ) معمولاً زلالند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.