گندزدایی آب آشامیدنی

گندزدایی آب آشامیدنی

باتوجه به اینکه در خروجی از تصفیه‌خانه‌های آب به احتمال فراوان عوامل بیماری زا از قبیل باکتری، ویروس و تخم انگل وجود دارد لذا به کمک واحد گندزدایی این عوامل را از بین می‌برند. همچنین در تصفیه‌خانه‌های فاضلاب به دلیل اینکه گونه‌های مختلفی از باکتری‌ها در پساب خروجی وجود دارد لذا از واحد گندزدایی آب آشامیدنی برای حذف این عوامل استفاده می‌شود. ضدعفونی به معنی از بین بردن پاتوژن‌ها (میکروب‌های بیماری‌زا) است.

گندزدایی

مکانیسم ضدعفونی کردن

معمولاً ضدعفونی کردن به دو صورت انجام می‌گیرد که به شرح زیر می‌باشد:

  1.  یک دسته دیواره‌ی سلولی را پاره می‌کنند و باعث از بین رفتن میکروارگانیسم و تجزیه آن می‌شود.
  2.  دسته‌ی دیگر به داخل سلول نفوذ می‌کنند و در فعالیت سلول اختلال ایجاد می‌کند.

انواع ضدعفونی‌کننده‌ها

  •  هالوژن‌ها (کلر)
  •  کاتیون فلزات سنگین
  •  ترکیبات آلی
  •  ازن
  •  اشعه‌ی ماورای بنفش
  •  اشعه‌ی گاما
  •  حرارت بالا و PH بالا

انواع روش‌های ضدعفونی کردن

  1. روش شیمیایی : در این روش ما با افزودن ماده‌ی شیمیایی به آب باعث از بین رفتن عوامل بیماری‌زا می‌شویم. از قبیل کلر، دی‌اکسید کلر، ازون و …
  2. روش فیزیکی : در این روش ضدعفونی بدون انجام واکنش شیمیایی انجام می‌گیرد. مثل اشعه گاما، اشعه‌ی ماورای بنفش، حرارت و استفاده از غشاها
  3. استفاده از مواد نانو : به کمک علم نانو امروزه یکسری مواد جدیدی برای ضدعفونی تولید می‌شود که بسیار مؤثر در این امر می‌باشد. مانند: TiO2

امروزه استفاده از ازن به سبب مزایای آن نسبت به کلرزنی رو به افزایش می‌باشد. با وجود متعدد بودن روش‌های گندزدایی، مرسوم‌ترین روش بر ای گندزدایی استفاده از کلر می‌باشد. امروزه استفاده از ازن به سبب مزایای آن نسبت به کلرزنی رو به افزایش می‌باشد. به‌طورکلی ازن از قابلیت اکسیدکنندگی قوی‌تری نسبت به کلر برخوردار بوده (در حدود ۲۵ بار قوی‌تر از کلر) و استفاده از آن ایمن‌تر می‌باشد. همچنین گاز ازن اضافی بدون آنکه هیچ خطری برای محیط‌زیست ایجاد کند تجزیه شده و به بیرون تخلیه می‌شود. مکانیسم عملکردی ازن در از حذف میکروارگانیسم‌ها، بر فروپاشی و تخریب مستقیم دیواره سلولی باکتری‌ها استوار می‌باشد. این در حالی است که عملکردشیمیایی کلر دقیقاً مشخص نبوده و به احتمال قوی بر پایه نفوذ کلر از دیواره سلولی، حمله به گروه‌های آنزیمی و درنتیجه تخریب میکروارگانیسم‌ها می‌باشد.

اینجا را هم بخوانید   تأثیر آب آلوده بر کشاورزی

با وجود مزایایی که در استفاده از ازن وجوددارد در کشور ایران بدلیل نبود شبکه انتقال و توزیع مناسب به ناچار بایستی از کلر برای گند زدایی استفاده کنیم.
با وجود متعدد بودن روش‌های گندزدایی، مرسوم‌ترین روش برای گندزدایی کلرزنی می‌باشد.

مزایای استفاده از کلر

  • ارزان
  • به جای گذاشتن باقیمانده
  • مؤثر در غلظت کم
  • در دسترس بودن به سه صورت:  گاز (گاز کلر) ،  مایع (هیپو کلریت سدیم) ، جامد (هیپو کلریت کلسیم)

«واکنش کلر در آب»

در ابتدا با تماس کلر با آب واکنش زیر انجام می‌گیرد:

Cl۲ + H۲O è HOCl + H+ + Cl

در مرحله‌ی بعد اسید هیپوکلر تولید شده تجزیه می‌شود.

HOCl ↔ H+ + OCl

*مجموع HOCl و OCl-(اسید هیپوکلرو و یون هیپوکلریت) را کلر آزاد می‌نامند که عامل اصلی گندزدایی می‌باشند.

فاکتورهای مؤثر در گندزدایی

۱.  کیفیت آب

دورت بالا : عملکرد همانند سپر و مانع از ضدعفونی خوب

مواد آلی : مصرف کلر چسبیدن مواد آلی به میکروارگانیسم‌ها و ممانعت از تأثیر مواد ضدعفونی‌کننده

مواد معدنی : ترکیب با گندزداها و از دست رفتن تأثیرگذاری آن‌ها

v pH : گندزداها تابع pH می‌باشند

۲. ماهیت میکروارگانیسم

۳. تأثیر گندزدا بر کیفیت نهایی آب

۴. طبیعت گندزدا

۵. سینتیک ضدعفونی‌کننده‌ها

مهم‌ترین مشکلی که در استفاده از کلرها برای گندزدایی با آن روبه‌رو خواهیم شد تولید تری هالومتان‌ها (THM) می‌باشد. این مواد در اثر ترکیب شدن کلر با ترکیبات آلی به وجود می‌آیند که فوق‌العاده سرطان‌زا می‌باشند.

شرکت رزآب سازان صنعت آترین به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

اینجا را هم بخوانید   گند زدایی آب

۰۲۵۳۶۶۵۶۷۷۴-۷۳, ۰۹۱۲۲۵۳۳۶۶۷

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *